28.9.06

Värjäystä - pitäähän sitä kokeilla!

Anteeksi haamuilut, blogger häröilee ja vie minulta järjen! Lisätty samalla väriainetiedot!

Ajatus omatekoisesta liukuvärjätystä langasta on muhinut päässä jo kauankin ja eilen sitä sitten testasin. Tässä tulos:

100 grammaa ohutta villalankaa vaihtuvissa ruskean sävyissä, värjätty Dylonin yleisvärillä sävy coffee. Alempi lanka (22 g) on heitetty pataan pienenä kerimälaitteella tehtynä keränä. Siinä pinnat värjäytyivät tasaisesti ja kerän sisältä löytyy pätkärääkättyä. Ihan hauska tuli siitäkin, kohdetta tälle pikku määrälle en ole vielä keksinyt. Ehkä siitä voisi tulla jokin myssy tai kämmekkäät tai vastaavaa... jos lanka riittää.

Ylempi lanka (78 g ) on laskettu kattilaan kerältä metri metriltä jolloin alkupää on värjäytynyt tummemmaksi (väriliemi vahvaa) ja loppupää tuli vaalean maitokahvin väriseksi (väriliemi laimentunut) , värjäystuloksesta tuli tosi kiva ja tasainen. Lanka ei edes mennyt sekaisin (mitä pelkäsin kaikista eniten). Laskin lankaa kattilaan melkein puoli tuntia, se kertoo varmaan hiukan langan ohuudesta ja pituudesta. Yritin nimittäin laskea niin nopeasti kuin hyvälläni pystyin työkentelemään liedellä liesituulettimen alla sotkematta joka paikkaa. Lopuksi sammutin levyn ja jätin langat + liemen jähtymään muutamaksi tunniksi. Illalla nostin koko lankakakun varovasti pesualtaaseen ja "vyyhtesin" märän langan muovisen leikkulaudan ympärille, kiinnitin haltijalangat ja huuhtelin kunnes väriä ei enää irronnut. Puristelin langan kuivaksi ja vyyhtesin vielä isommalle vyyhdelle jotta lanka kuivaisi nopeammin. Aamulla oli jo kuiva vyyhti odottamassa pesuhuoneessa. Aika mukavaa lankaa tuli!

Alunperin oli kyllä tarkoitus tehdä langasta järjettömän suuri vyyhti ja laskea se tuonne kattilaan hiljalleen, mutta nyt-heti(!) -inspiraatio iski liian nopeasti enkä enää malttanut odottaa sellaista hetkeä että olisin voinut langalla leikkiä ilman lasten osallistumista. Noh, sujuihan tuo noinkin - onneksi!

Tuosta liukuvärjätystä langasta ajattelin tehdä jonkin kolmiohuivin. Se riittänee keskikokoiseen huiviin, sillä aikaisemmin tein isohkon trelliksen samasta langasta ja sen kulutus oli vain 55 g. Kiri voisi olla kiva, sillä en vieläkään ole tehnyt kokonaista huivia sillä ohjeella. Muitakin ehdotuksia otetaan ilolla vastaan ;-)

Tässä vielä pikku kuva lankojen värimaailmasta:

26 kommenttia:

Taija kirjoitti...

Blogger on nykyään raivostuttava!

Mahtavan väristä lankaa, milläs siis värjäsit? Tosi kaunista :)

Villapallo kirjoitti...

Aivan ihanan väristä lankaa, niin herkullista!

Katri kirjoitti...

Ihanan väristä lankaa! Mun ostoslistan kärkeen taisi just sirtyä valkoinen villalanka ja Dylon :)

seijap kirjoitti...

Siis aivan ihana väri. Kun väri on coffee, pitää kai sanoa juotavan ihana väri.

Hanna kirjoitti...

Todella kauniin väristä! Minulla sattuu olemaan juuri saman sävyistä Dylonia kaapissa odottamassa. :)

muoriska kirjoitti...

Auts, älä saata lähimmäistäsi kiusaukseen.. himoittaa jo hirveesti värjätä :)

Upean värista ja neuleena taitaa vasta ollakin..

derea kirjoitti...

Tee äkkiä se huivi, tulee varmaan ihanan näköistä :) Eiks se lanka mennyt ihan sotkuun siellä kattilassa?

Meri kirjoitti...

Nam mitkä värit ! Mitä lankaa käytit ?

Maud kirjoitti...

Ihanat värit!

Sia kirjoitti...

Kiitos kaikille! Värit on livenäkin tosi herkut!

Derea, ei langat tosiaankaan menneet laisinkaan sekaisin kattilassa kun en juuri sekoitellut ja hämmennellyt sitä. laskin langan varovasti sinne ja välillä heiluttelin vapaata nestettä varovasti ja toivoin ettei langat menisi mytyksi. Loppupään sidoin kattilan kahvaan. Lopuksi nostin langan yhtenä kakkuna altaaseenniin että alimmat jäi alle ja lanka lähti juoksemaan päältä ihan vapaasti. Yllätyin itsekin miten helposti sujui.

Sia kirjoitti...

Meri, Kiitos, käytin joskus kirppikseltä löytämääni ohutta villaa. Se on 100% villaa, mutta kun en muista että oliko perusvillaa vai jopa kenties merinoa. Joku myi sitä vajaan kilon pusseissa á 3 - 3,5 €, osa luonnonvalkoisia, osa värjättyjä. Silloin en tajunnut pelastaa kaikkia pusseja vaan otin vain yhden kokeiluja varten.

meemu kirjoitti...

Aikas hienon väristä lankaa! Ja varsinkin tuo sävyjen vaihtuminen siis...
Siis kai kaikki nyt viruttamisen tietää... Meillä varmaan jos puhuisin huuhtelemisesta muksuille, ei ne tietäis mitä pitää tehdä. Mutta kun käsken viruttaa niin tietävät heti! Tosin sitten kun puhutaan pesemisestä niin ovat sitä mieltä että kun viruttaa, on pessyt. Vaikka saippuaa tai pesuainetta ei ole näytettykään... Mutta se onkin sit jo toinen juttu:)

Mermaid kirjoitti...

Todella kauniin väristä lankaa!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihanan väristä lankaa... Mulla odottelisi tuolla 250g vyyhti karitsanvillaa jostain 70-luvulta (äitini perintöjä) ja monenmonta pussia grape-Kool Aidia.. täytynee koettaa samaa kikkaa. Ihan Off Topic-kymysys, aloitin just clapotiksen yksinkertaisesta Merinosilkistä, mitä luulet (pitsineule"veteraanina") :) pitäisikö tehdä alkuperäistä hurjasti leveämpi?

*MariJii

Tinutski kirjoitti...

Tosi kaunis värinvaihtelu! Kahvia alkoi vallan tekemään mieli :)

risulintu kirjoitti...

Upealta näyttää! Miten tuo väri sitten jatkossa käyttäytyy? Käsinpesu tietenkin, mutta pysyvätkö värit vai tasoittuukohan sitten?

Jatta kirjoitti...

Tosi tosi upeaa lankaa! Mäki haluun...

Sia kirjoitti...

Kiitokset vielä kaikille! =D

MariJii, jos haluat leveän clapon, niin laita vaan enemmän silmukoita. Merinosilkki on kuitenkin niin siroa lankaa, vaikka sen tekisikin isoilla puikoilla, että alkuperäisellä silmukkamäärällä voi tulla kapeahko kaulahuivi. Tee vaikka pieni mallikappale, josta lasket silmukkamäärän haluamasi levyiselle huiville! Merinosilkistä tulisi varmasti aivan ihana tosi leveä, shaalimainen huivi, jos vaan jaksaa niin isoon projektiin ryhtyä!

risulintu, en usko että värit sen kummemmin tasoittuvat. Olen värjäillyt aikaisemminkin noilla käsi- ja koneväreillä eivätkä ne tähän asti ole pahemmin aiheuttaneet värinpäästöongelmia. Muuten värjätyt tuotteet voi pestä koneessakin, mutta tuo villa ei kestä sitä (olen saanut yhden mallitilkun huopumaan jo liian ronskilla käsinpesulla). Eli oikeassa olet, käsinpesu on tulevan huivin kohtalo ;-)

Kanerva kirjoitti...

Huivin kuvaa odotellessa ;)

iso gnu kirjoitti...

Upea väri!

Eevis kirjoitti...

Upeet värit, pakko itsekin koeilla!!!

vattumato kirjoitti...

Onpa houkuttelevan näköistä lankaa!!! Olen itsekin suunnitellut värjääväni tuolla tavalla. Tuon sinun lankasi näkeminen saa kyllä näpit syyhyämään=o)

Soile kirjoitti...

Näyttääpä herkulliselta, vaikken kahvin ystävä muuten olekaan :)

Johanna kirjoitti...

Tosi ihanan värisiä.

muoriska kirjoitti...

Hei, laitoin linkin tähän juttuun tuolta Koolatessa roiskuu sivustolta.. eihän haittaa?

Sia kirjoitti...

Kiitos vielä kaikille!!

Muoriska, linkittele vaan ihan vapaasti, kiva jos tästä on jollekulle jotain iloa!

Pieni pointti muuten kaikille noiden värien käyttöön; väriä kannattaa varata vähemmän kuin suositellun paino (g) määrän mukaan. Jotta langan loppupään saa selvästi vaaleammaksi, tulee väriaineen vähetä reilusti, lähes loppua. Jos väriainetta on yllin kyllin, voi koko lanka värjäytyä yhtä tummaksi.

Huivi etenee hitaasti. Irl-kiireet ja lasten syyssairastelu hidastaa puikkojen heiluttelua.