2.6.06

Virkattu hattu

Malli: Oma
Lanka: Novita Kotiväki vaaleanpunainen, Novita Virkkauslanka tummempana vaaleanpunaisena, virkattu 2mm koukulla.

Virkkaa hattu joko kalastajanhatun tai pyöreän knallin malliseksi kiinteillä silmukoilla kotiväki -langasta. Kalastajanhattua varten virkkaa "patalappu" jonka ympärysmitta on sama kuin tarvittavan hatun, sitten jatka ilman lisäyksiä kunnes hattu on halutun korkuinen ja lieriä varten lisää silmukoita esim. joka 10. silmukka, pari välikierrosta, joka 11. silmukka, kolme välikierrosta, joka 12 silmukka, 3-4 välikierrosta, joka 13. silmukka ja muutama kierros vielä päälle. Pyöreää knallia varten (kuvassa) vähennä lisäyksiä pikkuhiljaa niin ettei alkuun tule patalappua vaan hattu muotoutuu pyöreäksi alusta lähtien.

Virkkaa reunaan virkkauslangalla piparkakkureunus: kiinteä silmukka, kolme pylvästä kahden silmukan päähän, 1 ketjusilmukka, kolme pylvästä lisää samaan silmukkaan, kiinteä silmukka kahden silmukan päähän, 3 p, 1 kjs, 3 p ... Virkkaa jälkikäteen kolmen kerroksen levyinen punainen raita ennen lierin levennyksiä.

Ruusuke. Tee aloitussilmukka kotiväkilangasta ja taita langan jämäpää sormesi ympäri renkaaksi. Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja tee pylväs renkaaseen. *virkkaa 2 ketjusilmukkaa ja tee pylväs renkaaseen*, toista kunnes pylväitä on yhteensä 7, tee kaksi ketjusilmukkaa ja yhdistä kiinteällä silmukalla ensimmäiseen kolmanteen ketjusilmukkaan. Tee 3 ketjusilmukan kaaria, kiinitä ne kiinteällä silmukalla pylvääseen. Tee toinen kierros 4 ketjusilmukan kaaria ja komas kierros 5 ketjusilmukan kaaria jotka kiinnitetään kiinteällä silmukalla samoihin kohtiin. Palaa työn etupuolella ensimmäisiin 2 kjs:n kaariin ja virkkaa kaareen *kiinteäsilmukka, puolipylväs, pylväs, puolipylväs ja kiinteäsilmukka. Toista jokaiseen kerroksen kaareen. Seuraaviin kaariin virkkaa *kiinteäsilmukka, puolipylväs, 2 pylvästä, puolipylväs ja kiinteäsilmukka* ja viimeisiin kaariin virkkaa *kiinteä silmukka, puolipylväs, pylväs, pitkäpylväs, pylväs, puolipylväs ja kiinteä silmukka*. Päättele lanka. Vaihda virkkauslanka käyttöön ja tee kiinteitä silmukoita ruusukkeen terälehtien reunaan.

Taita lierin etureuna ylös ja kiinnitä ruusukkeella. Nauti kesän lämpimistä uudessa hatussasi!


Copyright: Sia www.kadentaidot.blogspot.com

25 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Tosi suloinen kesälakki!

Villasatu kirjoitti...

Niin onkin suloinen. Tuolla mallilla tulisi kiva lakki isommallekin tytölle, mitenköhän suurentaminen onnistuu?

Susanna L-A kirjoitti...

Voi ihanuus mikä hattu ja miten söpöt pulleat posket pienellä!

marja kirjoitti...

Kiva on kieltämättä. Paljonko sulla meni tuohon lankaa?

Sia kirjoitti...

Kiitos =)

Suurentelu onnistuu kyllä ihan miten isolle päälle vaan ;-) Vaikka se tuossa onkin vauvalle tehty niin yhtälailla samalla ohjeella voi tehdä aikuisellekin. lisäilee vain silmukoita niin kauan että koko on sopiva!

Sia kirjoitti...

Alle 100g (tai jopa alle 80g) tuohon vauvan lakkiin Kotiväkeä, virkkauslankaa ei juuri nimeksikään.

mennahuu kirjoitti...

Ihana hattu! Harmi että toissa päivänä syntynyt pojantytär ei taida vielä tänä kesänä tarvita tuollaista... otin kuitenkin mallin muistiin!

AnneM kirjoitti...

tosi suloinen hattu ja vauva!

Maud kirjoitti...

Tosi hieno hattu! Muuten, pitäisi olla laissa kieletty näyttää noin ihania vauvakuvia netissä! Jopa me vanhat joilla on kuopus jo kymmenen vuoden ikäisenä saa vauvakuumetta :-D Hän on aivan ihanan näköinen, ja syö ilmeisesti hyvin (isot posket) ja nukkuu hyvin (saat todella paljon valmista), toisin sanoen mallivauva!

Susanna kirjoitti...

Aivan ihana hattu! On jotenkin niin käsittämätöntä miten nopeasti saat aikaan ihania juttuja noin ohuista langoista!

Tosi mukavaa kun olet innostunut kirjoittamaan ohjeet ylös näille töillesi!

KatjaL kirjoitti...

Aivan ihanat hattu ja tyttö!

Meri kirjoitti...

Miusta tuntuu, että tyttösi uskoo olevansa OIKEA prinsessa - koska vaatetat hänet niin kauniisti :-)

Sari kirjoitti...

IHANA!! Sekä hattu että tyttö :)

Tellu kirjoitti...

Haastan sinut mukaan varkausmeemiin, jonka löydät blogini viimeisestä postauksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Minun piti vain vähän kokeilla virkata kukkasta, ja jäin heti koukkuun..Kiitos selkeäatä ohjeesta!
Pia

Sia kirjoitti...

Kiitos kaikille kehuista, silmäterälläni ei ehkä oikeasti ole ihan noin pullukat posket... kuvaaminen yksin oli tosi hankalaa; vauva (joka ei vielä istu) toisella käsivarrella ja kamera toisessa kädessä. Otin jotakuinkin yli 60 kuvaa joista muutama "osui" kohteeseen... ehkäpä saan jossain vaiheessa muun syyn blogivauvan kuvaamiseen niin että hän näyttää enemmän itseltään ;-) Ja kyllä... hän on silti hyvä syömään ja erittäin hyvä nukkumaan!

Marja kirjoitti...

Nätti hattu ja suloinen pikku-neiti!

Sabina kirjoitti...

Saisinko pyöreän knallin virkkausohjeet?

Sia kirjoitti...

Kiitoksia kaikille :)

Sabina, toivottavasti näistä vinkeistä on apua, en nimittäin ole itse käyttänyt mitään järkevää logiikkaa knallin virkkaamisessa, joten en siitä oikein voi järkevää ohjettakaan kirjoittaa.

Tarkoitus on kuitenkin tehdä ensin jonkin kokoinen pyöreä "patalappu" joka peittää vain osan lakin saajan kallosta (halkaisijaltaan esim. 5-10 senttiä). Hatun muoto aletaan kehittämään tästä loivaksi "kulhonpohjaksi" tekemällä vähemmän lisäyksiä kuin jos tehtäisiin täysin litteää patalappua. Lisäyksiä vähennetään aina vain vähemmäksi kun hatun laki alkaa tulla sopivammaksi saajallen. Kun laki on sopiva, mieluiten hiukan reilu kuin nafti, lopeteteaan lisäysten teko kokonaan ja virkataan kunnes hattu on tarpeeksi korkea. Tämän jälkeen virkataan lieri loivasti leveneväksi postauksen ohjeen mukaan (lierin ei tarvi olla mikään hellehatun lieri).

Onnea matkaan ja laitahan kuvaa omasta hatustasi :)

Sabina kirjoitti...

Nyt on hattu valmis...en ole ihan tyytyväinen, koska siin mis olen päättänyt työn on syntynyt viiva. Tein vaaleen vihreen hatun ja vaaleanpunaisen "piparireunan". Se viiva ennen lisäyksiä virkkasin vaan vaaleanpunaisella langalla hatun "sisään", siis vaihdoin lankaa hetkeks. ruusun tein kokonaan vaaleanpunaiseksi. Löysin ruotsinkielisen ohjeen knalliin

Sia kirjoitti...

Sabina, harmi ettei hatusta tullut aivan mieluisaa. Värit kuitenkin kuulostavat tosi herkullisille ja hatun raitakin on varmasti helppo virkata jo teon yhteydessä :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Tein kelta-valkoisen hatun tytölleni.Kiva tuli:0)

Arteeni (Sia) kirjoitti...

Kiva kuulla! Kelta-valkoinen on varmasti ihanan raikas! Olisipa kiva nähdä se :D

Salomea kirjoitti...

Ihana hattu arteella ja taitoa aarteen äidillä.
Tekisin tuo just heti. Mutta kun...
en voi virkata peukku kuluman vuoksi.
Iloista ja onnelista kesää koko aarteisten perheelle.

Anonyymi kirjoitti...

Sabina

Oon tekemäs pientä knallii, voisitko linkittää ne teko-ohjeet??