30.8.06

Vauvan peitto

Kuvan peitto on neulottu kaksinkertaisesta Novitan Palmasta, päätelty virkatuilla ketjusilmukkakaarilla. Peitto on aloitettu keskeltä ja neulottu reunoja kohti niin kauan kuin lankaa (tai intoa) riitää. Peiton koko on noin 61 x 86 cm + reunus, joka on noin 2 cm leveä. Vaaleanlilaa lankaa kului 4 kerää ja valkoista reunukseen puolisen kerää. Peitto on mukavan pehmeän tuntuinen, joskaan itse en ole kovin optimistinen Palman lämpöarvoista varsinkaan alustana käytettynä. Minusta Palma tuntuu painuvan littanaksi kun sen päällä ollaan, joten ei se varmastikaan eristä silloin kovin kummoisesti. Eiköhän tuo silti toimine vaikka jalkojen päälle heitettynä filttinä rattaissa jollei ole kovin kova tuuli... ;-)
Tämän filtin voi tehdä mistä tahansa muustakin langasta, myös mittasuhteet voi säätää täysin itselleen sopivaksi! Voit myös ideoida peittoon raitoja, erilaisia mallineuleita tai käyttää siihen vaikka lankakorisi jämäkerät...


Ohje:

Tarvikkeet: Mieluisaa lankaa. Koukku ja puikot käsialan mukaan. Alun neulominen on hiukan työlästä, joten ei ole pahitteeksi jos sinulta löytyy useammat sukka- ja/tai pyöröpuikot suunnilleen samaa kokoa peiton aloitusta varten. Kuvan peitto on Novitan Palma lankaa (4 kerää + noin puoli kerää reunoja varten).

Tällä tekniikalla on hyvä käyttää lanka viimeistä myöden sillä voit neloa peitosta niin suuren kuin lankaa riittää tai lopettaa kun neulominen ei enää kiinnosta. Voit myös tehdä peiton eri mallineuleilla, raidallisena tai tuhlata langanjämät kunhan neulottu tiheys pysyy samana. Tiheyden muuttuessa kusken kaiken voi peitto alkaa kupruilla tai "kirrata". Kaksinkertaisella langalla neulottaessa peitosta tulee paksu ja tiivis, ja se myös etenee todella nopeasti. Kuvan peitto on neulottu päivässä.

Huom. Tee langankierrot kierrettyinä (kuten esim. napinläven tai peukalokiilan tilalle luotavat silmukat jos et halua reikäriviä lisäysten kohdille. Tavallisilla langankierroilla muodostuu reiät.

Aloitus: Virkkaa jämälangasta ketjusilmukoita niin paljon kuin haluat peiton olevan pidempi kuin leveämpi (huomioi että jämälangan silmukat voivat olla eri kokoisia kuin neulottavan peittolangan silmukat. Neulo tarvittaessa mallitilkku peittolangasta). Kerää ketjusilmukkajonosta silmukoita peittolangalla niin, että noukit langan ketjusilmukan takalenkin kautta (Silloin ketjusilmukkajono on helppo purkaa). Itse poimin noin 20 silmukkaa. Neulo silmukat oikein ja pura apulanka pois. Kerää samalla peittolangan silmukoiden pohjat toiselle puikolle (tai mielellään useammalle jotta työ pysyy "neulottavana", yksi pitkä puikko ei juuri taivu, joten esim. 20 silmukan neulominen voi olla tosi hankalaa).

Neulo myös poimitut silmukat oikein ja aloita nurkkalisäykset kun puikolla on 2 silmukkaa: *lk, 1 o, lk*, 1 oikein (tästä muodostuu toinen pääty), toista nurkkalisäykset * - * myös toisen reunan alussa. Neulo oikein puikko lähes loppuun ja tee samat nurkkalisäykset jälleen kun jäljellä on 2 silmukkaa kuten myös seuraavan puikon alussa (levennyksiä yhteensä neljässä kohdassa, merkitse lisäyskohdat tarvittaessa silmukkamerkein).

Neulo seuraava täysi kerros ilman lisäyksiä.

Jatka neulontaa ja tee lisäykset aina näissä samoissa kohdissa joka toisella kerroksella niin, että langankiertojen keskellä olevan oikean silmukan kohdalle tulee aina oikea silmukka ja langankierrot sen molemmin puolin. (Silmukkamerkkien tai värillisten langanpätkien käyttö ennen jokaisen nurkkalevennyksen keskimmäistä silmukkaa auttaa levennyskohtia näkymään, ensimmäisen levennyksen kohdalle kannattaa laittaa poikkeavan värinen merkki jotta tietää helpommin koska aina uusi neulottava tai levennettävä kerros alkaa.)

Jatka neulomista kunnes peitto on halutun kokoinen tai lanka loppuu. Siirrä työ yhdelle pyöröpuikolle heti kun silmukoita on tarpeeksi.

Päättely: pujota päättelylangasta silmukka virkkuukoukulla kahden neulotun silmukan läpi (pujota silmukat puikolta), tee 5-7 silmukan mittainen ketjusilmukkakaari, kiinnitä kiinteällä silmukalla seuraavaan kahteen neulottuun silmukkaan (voit toki käyttää samaa peittolankaa katkaisematta jos et halua erottuvan väristä reunusta) ja virkkaa jälleen kaari. Jatka näin kunnes kaikki silmukat on päätelty virkkaamalla, tee vielä yksi ketjusilmukkakaari jolla yhdistät viimeisen ja ensimmäisen ketjusilmukkakaaren toisiinsa.

Viimeistely: Pujottele apulanka ketjusilmukkakaariin. Kostuta, purista kuivaksi pyyhkeen sisällä, pingota tasaiselle alustalle. Anna kuivua. Päättele langat.


Silmukkamerkeistä ensimmäinen on hiukan erivärinen, se kertoo kerroksen vaihtumisesta.

Ohje on hyvin suuntaa antava. Tarkoitus on, että voit ideoida itse mieluisan peiton. Voit myös käyttää pelkän sileän neuloksen lisäksi erilaisia mallineuleita jolloin pinnasta tulee huomattavasti elävämmän näköinen. Kysy jos on jotain epäselvää tai jokin ohjeessa mättää ;-)

Copyright Sari Åström, 2006. Ohjetta ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen! Ohje on ilmaiseksi tarjolla osoitteessa http://www.kadentaidot.blogspot.com/

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivalta näyttää sinun Palma peittosi. Pitääpä pitää mielessä. Kiitos taas kivasta ohjeesta.

Pia Tuononen kirjoitti...

Tosi hyvä idea!! Kiitos ohjeesta:-)

Linne kirjoitti...

Nätti tuli ! Palman hyviä puolia on sen pestävyys - 40c koneeseen eikä ole moksiskaan - hyvin käytännöllinen lapsen kanssa :-)

Anonyymi kirjoitti...

kiitos ohjeesta, tuli kuin tilauksesta. ehkä iida saakin nyt talveksi ihan oman peiton, eikä taritse veljen vanhassa värjötellä;-)
-päivii
ps. tarviitko Enen ohjetta

Arteeni kirjoitti...

Taisi peiton saajakin tykätä peitosta, kiitos kehuista!

Meri, ai se kestää konepesun (no olen kyllä tainnut itsekin sen testata, laiska kun olen). Vyötteessä on kuva jonkun kädestä likoamassa pesupaljussa ;-)

Päivii: Kerrohan sitten millainen peitostasi tuli!! En ole nyt huiviohjeen tarpeessa (sanoinko MINÄ noin??), puikoilla on liiankin monta huivia. Olen kyllä katsellut nettikauppoja ja kirjakauppoja sillä silmällä, että mitäs sitten näiden jälkeen, mutta mietin ja odotan kunnon inspistä nykyisiä huiveja viimeistellessä ;-)