3.8.06

Fifi III


Saatesanat
Moni on kaipaillut helppoa keskeltä niskasta aloitettavaa huivia suomenkielisellä ohjeella. Itselleni otin nämä kaipailut haasteeksi katsoa pystyisinkö antamaan halukkaille jotain vastinetta. Tiinan järjestämässä huivivaidossa aloitin sitten tällaisen huivin ideoinnin ja monen mutkan kautta siitä tulikin Fifi III (nimellä on Johanna Pajakosken antama lupa, Johanna on suunnitellut alkuperäisen Fifin ja Fifi 2:sen).

Ohjeen haluan ilman muuta jakaa kaikkien halukkaiden käyttöön, mutta ystävällisyydellä pyydän muistamaan että tekstit kuvineen ovat minun omaisuuttani; ohjeiden ja ohjeilla tehtyjen töiden kaupallinen käyttö ja/tai levittäminen ilman minun lupaani on kielletty. Olen erittäin kiitollinen kaikesta palautteesta.

Olen pyrkinyt löytämään ohjeista kaikki mahdolliset virheet, mutta inhimillisyyden nimissä mikä tahansa on mahdollista; en ota vastuuta mahdollisten virheiden aiheuttamasta haitasta.

Ohje
Langan ja puikkojen valinta, huivin koko:
Voit käyttää melkein mitä tahansa mieluisaa lankaa huivin materiaalina. Itse suosin ohuita lankoja tai mohairlankoja.

Valitse puikot hieman suositusta isommiksi jotta reikäkuviot tulevat paremmin esille. Silmukoiden määrä kasvaa jokaisen oikean kerroksen myötä neljällä, loppussa puikolla voi helposti olla 250-300 silmukkaa tai enemmänkin. Pyöröpuikot ovatkin kätevät (myös edestakaisin neulontaan); osa silmukoista lepää siiman päällä eikä kaikkia tarvitse roikottaa ja heilutella ylösalaisin puikolla neulomisen tahdissa.

Lankaa kuluu sen paksuuden, valitun puikkokoon, halutun huivikoon ja käsialan mukaan aikalailla ennalta-arvaamaton määrä. Jos haluat suuren huivin, varaa lankaa reilusti ja neulo huivistasi juuri niin suuri kuin haluat/jaksat. Pienemmällä lankamäärällä varautuneena voit siirtyä reunakuvioon heti kun näyttää että lanka alkaa olla vähissä ja tehdä juuri sen kokoisen huivin kuin valitsemastasi langasta syntyy.

Valkoisessa mallihuivissa lankaa on käytetty noin 500 metriä (4 mm puikot) ja punasävyisessä raidallisessa huivissa lankaa on mennyt noin 600 metriä (5 mm puikoilla).


Reunakuviota varten kannattaa varata lankaa saman verran kuin viimeiseen täyteen mallikertaan on lankaa mennyt. Siksi (tarkka) keittiövaaka on erittäin kätevä apuväline jos lankaa on tosi naftisti käytettävissä. Punnitse kerä usein ja määritä paljonko viimeisen mallikerran tekemiseen lankaa kuluu, varaa yhtä paljon reunakuviota ja päättelyä varten.

Jos huivin koko on hyvin tärkeää, tee pieni mallihuivi ja viimeistele se ennen oikean huivin aloitusta; kostutus ja pingoitus suurentaa useimmista materiaaleista tehtyjä huiveja huomattavasti. Käytä mallihuivin mittoja ennen ja jälkeen pingotuksen apuna oikean huivin mittojen määrittämiseen.


Aloitus:
Luo neulomalla kolme silmukkaa: Tee aloitussilmukka. Työnnä puikko vasemmalta päin ("väärästä suunnasta") silmukan etureunan läpi (pudottamatta silmukkaa puikolta), vedä lanka silmukaksi; pujota silmukka edellisen viereen vasemmalle puikolle. Työnnä taas puikko väärästä suunnasta tämän silmukan läpi, vedä lanka silmukaksi ja pujota se edelisen viereen vasemmalle puikolle.
1. krs. Neulo.
2. krs. Neulo (kaksinkertaisella) langalla: 1 oikein, langankierto kiertäen, 1 oikein, langankierto kiertäen, 1 oikein = 5 silmukkaa. Langan kierto kiertäen tarkoittaa, että lanka nostetaan puikolle niin että se muodostaa silmukan, samalla tavoin kuin esim. luodaan silmukat peukalokiilan tilalle. Tällöin silmukan lisäyksistä ei muodostu suurta reikää. Voit lisätä kyseiset silmukat myös muulla itsellesi tutummalla tavalla. Kaksinkertaisella langalla neulominen toimii samalla sekä langan pään päättelykeinona pörröisillä langoilla (luikkailla langoilla tämä ei varmastikaan riitä vaan lanka tulee päätellä kunnolla erikseen), että tekee reunasta hiukan tuhdimman jolloin se ei erotu niin selvästi muusta ainaoikein reunuksesta. Kaksinkertaisella langalla neulominen ei ole välttämätöntä varsinkaan paksuilla sileillä langoilla esim. merseroitu puuvilla tms. Kokeile sopiiko omalle käsialallesi ja langallesi paremmin yksinkertainen vai kaksinkertainen kerros.
3. krs. (Jatka yksinkertaisella langalla) 5 oikein.
4-x. krs. Jatka kaavion 1 riviltä 1.

Parilliset kerrokset: neulo kerroksen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä silmukkaa oikein (2 silmukan levyinen ainaoikein -reunus) ja kaikki välissä olevat nurin. Parillisia kerroksia ei ole merkitty kaavioihin.

Kaavion 1 jälkeen siirry kaavioon 2. Toista sen kahtakymmentä kerrosta kunnes huivi on halutun kokoinen (tai 10 ekaa kerrosta). Siirry sen jälkeen kaavioon 3, neulo se kerran.

Päättele silmukat löysästi neulomalla viimeisellä nurjalla kierroksella: Neulo 1 nurin, *1 nurin, työnnä vasemman puikon pää näiden kahden silmukan läpi takareunasta oikealta vasemmalle. Vedä lanka oikealla puikolla näiden kahden silmukan läpi (jätä muodostunut uusi silmukka oikealle puikolle)*. Toista kunnes silmukat loppuvat, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.


Kaavio 1.


Kaavio 2.


Kaavio 3.

Kaavioiden seuraaminen:
Kaavioita seurataan oikealta vasemmalle. Kaavio 1 edustaa koko huivin leveyttä, kaaviot 2 ja 3 vain puolikasta huivia keskisilmukkaan asti; tämän jälkeen vasen reuna neulotaan peilikuvaksi. Nurjia kerroksia ei ole merkitty kaavioihin.

Lisäohje kaavioon 2 ja 3. Kuvissa on vain huivin oikea puolisko keskisilmukkaan asti. Neulo silmukat merkittyyn ruutuun asti, toista ruudun sisässä olevaa mallikertaa kunnes tulet lähelle huivin keskikohtaa, neulo loput silmukat ja neulo tee puoli peilikuvana. Toista kaavion 2 kerroksia kunnes huivi on halutun kokoinen (voit siirtyä kaavioon 3 myös jo kaavion 2 puolessa välissä krs 10 jälkeen).

Viimeistely:
Pujottele pitkä puuvillalanka huivin reunojen reikärivin läpi ja "hulpioreunan" kuvioiden kärjissä olevien reikien läpi. Jätä puuvillalanka niin suureksi renkaaksi että se varmasti riittää pingotetun huivin ympäri. Kostuta/liota/tee hoitoainekäsittely tarvittaessa materiaalin mukaan ja kuivaa hyvin rullaamalla huivi pyyhkeen sisään. Pingota huivi nuppineulojen avulla esim. patjalle tai isolle matolle: Kiinnitä nuppineulat hyvin tukevasti huivin teräviin kärkiin (apulanka nuppineulan ulkopuolelle), vedä apulanka kireälle (kolmion alimmasta kärjestä) ja muotoile huivi oikean malliseksi. Kiinnitä nuppineuloilla sieltä täältä jotta muoto varmasti pysyy oikeana. Anna kuivia hyvin. Poista neulat (viimeistä myöden) ja päättele langanpäät.


Merkkien selitykset:


Kaaviossa toistettava alue on reunustettu paksulla viivalla.


Jos jokin asia jäi epäselväksi tai kaipaat muuten vain lisätietoa, niin kysele blogissani ;-)
Ohje julkaistu 3. elokuuta 2006.
Edit. 2. syyskuuta lisätty tietoa kaksinkertaisella langalla neulomisesta.

copyright Sia www.kadentaidot.blogspot.com

Kiitokset mallin testauksesta ja ohjeen tarkistuksesta Laura ja Maud!!

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Taidan tehdä pienen testihuivin jostain kotoa löytyvästä langasta, lankakauppavisiittiä odotellessa. Tästä tulee ensimmäinen ylhäältä aloitettu huivini!

Anonyymi kirjoitti...

Siis häh, nyt mä en tajua, miten saat nuo reunat tuollaisiksi ihaniksi aalloiksi?

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa! SUURKIITOS SINULLE!!!! Tätä on odotettu!:-)
Mahtaako mennä unet kun pitää päästä tekemään tätä...

Arteeni kirjoitti...

herlip, Eipä kestä, kerrohan sitten miten huivi etenee!!

Nimetön, ne aallot tulee tuosta reunan mallikerrasta (Ei löydy aikaisemmista fifeistä), lisäksi ne pingotetaan kostutuksen jälkeen niin että muoto korostuu. Kokeile vaikka ;-)

Satu u, jätä unet toisille ja aloita heti neulominen ;-)

Susanna kirjoitti...

Ihanaa Sia, kiitos! Mun mielestä tää on itseasiassa kauniimpi kuin tavallinen Fifi, jotenkin naisellisempi kai tuon reunan takia.

Tiina kirjoitti...

Kiitos Sia! Huivi on ihana!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tältäkin neulojalta, joka hamstraa projekteja ja lankoja nurkkiin. Voi kun riittäisi tunnit vuorokaudessa...

Anonyymi kirjoitti...

Huomenta ! Kyllä mä vähän nukuinkin...oli pakko! ;-)
Mutta yks tyhmä?? kysymys? Minen ymmärrä miten ja miksi tuo alun yksi kerros tehdään kaksinkertaisella langalla? Kokeilukappaleen teen Tenneseestä ja siihen en tehny kuin yksinkertaisesta kun en oikein tajua....oon varmaan vähä (mistä se vähä tuli??) yksinkertainen kun en ymmärrä.... väännätkö rautalangasta että tajuan??
Muuten tää on aivan IHANA!

Ninalandia kirjoitti...

Täähän on tehtävä! Mustakin tää on jotenkin "pehmeämpi" kun alkuperäinen fifi... Siihen en niin lämmenny, mutta tästä taitaa mummu saada itselleen talven lämmittimen =)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana huivi! Tämän minä aloitan heti kun saan Pojan neuleen valmiiksi. Kiitos Sia!

Tiina kirjoitti...

Tällaisen huivin voi aloittaa myös niin että luo 5 silmukkaa, neuloo 2 oikein, 1 nurin, 2 oikein ja aloittaa sitten tuon 1. kaavion 1. kerroksen.

Hyvän ohjeen kirjoitit.

Arteeni kirjoitti...

Kiitos kaikille!

Tuon aloitusosion tarkoitus on tehdä siitä aloitusreunasta mahdollisimman paljon sen ainaoikeinreunuksen kaltainen niin, ettei se erottuisi kummemmin valmiista huivista. Kaksinkertaisella langalla ainakin useimmilla villalangoilla (merseroitua puuvillaa en ole testannut) reuna sulautui paremmin sinne "myöhempään" ainaoikeinreunukseen. Samalla langan päättely hiukan helpottuu kun se on jo jonkinmatkaa neulottuna toisen langan kanssa, kovin takertuvilla ja jumiutuvilla langoilla saattaisin jopa napsaista aloituslangan poikki sen kummempia päättelemättä (huom. omalla vastuulla, liukkaat langat tulee ehdottomasti päätellä vielä tuon lisäksi hyvin!). Jos aloituksen tekee luomalla viisi silmukkaa, niin aloituskohdasta tulee "kapeampi" ja kevyempi kuin ohjeenmukaisella tavalla ja se erottuu selkeämmin valmiista huivista. Toki jokainen voi ihan oman tiedon- ja kokeiluntarpeenkin tyydyttämiseksi kannattaa kokeilla useampia tapoja.

Ehkä paras tapa niskasta keskeltä aloitettavan huivin (2 silmukan ainaoikein reunuksella varustettuna) aloittamiseen on mm. FlowerBasketShawlissakin ollut apulangan ja lyhyen ainaoikeinpötkylän neulominen, josta sitten poimitaan sekä huivin keskisilmukat että toisen reunan 2 silmukkaa... Tämä katoaa valtavan hyvin huiviin!

Ugh - kumarrus.

Lisää kyssäreitä?? Vastaan mielelläni sen mitä osaan!

Anonyymi kirjoitti...

Jahas!! Nyt minäkin ymmärsin, kiitos Sia! Minulla ainakin omasta mielestä tuo meni hyvin piiloon yksinkertaisenakin. ehkä se johtuu tuosta paksummasta, merseroidusta langasta sitten. Mutta taas opin uuden asian!!!

Anonyymi kirjoitti...

No nyt en tajua mitä erikoista tuossa reunan mallikerrassa on? ja neulotaanko siinä kaksi reunasilmuukkaa ja sit langankierto sillä eihän langankierrolla voi aloittaa??

Hasbu kirjoitti...

Kiitos, Sia! Tämä pääsee piakkoin puikoille!

Arteeni kirjoitti...

Nimetön, toivottavasti ymmärsin kysymyksesi oikein ja vastauksesta on apua. Taulukoita luetaan rivi kerrallaan oikealta vasemmalle. Jokaisessa kaaviossa on oikeassa reunassa ensin kaksi tähteä, mitkä tarkoittavat tarkoittavat ainaoikeinneulontaa, sen jälkeen on harmaita ruutuja, jotka eivät tarkoita yhtään mitään, ovat vain täytteenä jotta huivin pystyy helposti piirtämään taulukkomuotoon niin että mallikuvio säilyy samankaltaisena paperilla kuin neulottunakin. Ainaoikeinreunuksen jälkeen siis hypätään harmaiden yli suoraan itse neuleeseen joka alkaa jokaisella oikealla kerroksella langankierrolla ja päättyy langankiertoon. Harmaan alueen jälkeen tulee vastaavasti keskisilmukka, eli heti viimeisen langankierron jälkeen ... toivottavasti tämä siis vastasi kysymykseesi ;-)

Esim. kaaviossa 1. rivillä 1 neulotaan kaksi oikein, langankierto, oikein, langankierto, kaksi oikein. Nurjalla puolella (krs 4.) neulotaan kaksi oikein, kolme nurin ja kaksi oikein.

Arteeni kirjoitti...

HUOM!! Klikkaamalla taulukoita ne saa aukeamaan hiukan isompina ja selvempinä omalle sivulleen. Voi helpottaa lukemista...

Anonyymi kirjoitti...

aivan ihana huivi ja ohje! :) suuret kiitokset sinulle! minullakin tämä huivi pääsee puikoille ihan pian! :)

Pilar kirjoitti...

Hi Sia :)
Thanks for sharing your pattern with me, it will be great to try it, just my Finnish is not that good :)

Anonyymi kirjoitti...

Nyt mulla on blogissani kuva Pikkufifi III:ta. Siitä tuli tosiaan pikkufifi sillä ainakin minusta Tennessee on liian paksu ja jotenkin raskas tuohon malliin..ohuesta langasta se näyttää niin paljon kauniimmalta.....

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kehuistasi,Sia! *ihan tässä punastuu*

Vähän lisää kommenttia ohjeesta: Minusta ohje oli tosi helppo ja selkeä.Jopa minulle, joka en ole ennen pitsihuiveja tehnyt. Paitsi Fifin (tai muutaman niitä ;-) )

Tosin kaavion 2 kopioin ja tein itselleni työtä helpottamaan kuvan, jossa on mukana myös tuo toinen (peilikuva)puoli, ei tarvinnut niin miettiä miten se menee peilikuvana. Ehkä se muilta onnistuu paremmin, mutta minulle se tuntui niin vaikealle...

Nyt vain pitää lähteä ostamaan ohutta lankaa (ehkäpä merinosilkkiä??) että pääsen tekemään uuden, isomman Fifi III:n......

Vielä kerran ISO KIITOS SINULLE, SIA!!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset ohjeesta, sain huivini valmiiksi. Päättely tuntui aluksi vaikealta, mutta lopussa se jo sujui =)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Selkeistä kaavioista ja hyvistä neuvoista, tämän huivin minäkin ymmärsin ja aloitinkin jo. =)

Anonyymi kirjoitti...

Voi kun ymmärtäisin tuon hulppioreunan. Fifit ovat tuttuja ja muuten tekeminen sujuu, mutta en ainakaan neuloessa saa laineita näkymään. Mikähän tökkii? Saisinko apua, kiitos.

Helena sillanpää
helena.sillanpaa@suomi24.fi