10.4.06

uusi projekti: Trellis Scarf


Saanko esitellä; Trellis scarf toukka-asteella. Nyt tämä pieni mitäänsanomaton toukka kasvaa ja kasvaa, myöhemmin se koteloituu - tai pikemminkin pingottuu hetkeksi ja niin siitä pitäisi kuoriutua varsinainen kaunotar, huivien perhonen! Malli on tämän kevään Interweave Knits -lehdestä, Trelliksen on suunnitellut Evelyn A. Clark. Hatunnosto suunnittelijalle, huivi on mielestäni todella kaunis. Toukan tähänastisia strategisia tietoja: Leveys nyt pingoittamatta n. 25 cm, pituus merkityksetön koska toukka kasvaa, puikot 3,5 mm. Lanka on tuntematon kirppislöytö, joka on todennäköisesti jotain villaa ilman tekokuituja, mutta vannomatta paras kun en ole kovin häävi noissa langan koostumus arvailuissa.

Miksi kummassa muuten ei riitä, että neulojalla on puikot, vaan niitäkin pitää olla jokaista kokoa. Eikä edes yhdenlaiset puikot riitä, vaan on sukkapuikkoja, pitkiä puikkoja ja pyöröpyikkoja, näistä jälkimmäisiä vielä pitää olla ties vaikka miten monella eri siimanpituudella. Noh, itseasiassa nuo ovat täysin ymmärrettäviä juttuja (paitsi pitkät puikot, joita en enää suosi lainkaan koska pyöröpuikoilla voi tehdä kaiken sen mitä pitkilläkin). Mutta nyt löysin vielä yhden uuden syyn miksi saman kokoisia puikkoja pitäisi olla vieläkin useammat: puikon pään muoto! Todella tylppäpäinen puikko ei oikein sovellu pitsin neulomiseen, sillä ohutta lankaa on hankala saada puikolle jos se on kuin norsun jalka. Parsinneulan terävällä puikon päällä taas voisi kuvitella tehtävän pitsiä, mutta mitenkäs sitten kun yrittää nostaa puikolle jotain säikeentyvää paksumpaa lankaa, esim. Samosta... Huoh, ei riitä että lankoja pitää hamstrata, vaan myös puikoja pitää olla miljoonia. Ja tietysti varapuikkojahan on oltava, sillä jos jokin puikkokoko on jo kiinni aloitetussa työssä, voi pieni ihminen tehdä kamaliakin hätäratkaisuja suosittua puikkokokoa etsiessä...

Mutta nyt taas avittamaan tuon Trellis -toukan kasvua ;-)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on kaunis! Haaveilen myöskin tuon Trellis-huivin teosta, kunhan saan lehden ensin käsiini. Olen nähnyt vain pienen kuvan tuosta huivista netissä, joten on kiva nähdä, että se on oikeastikin vähintään yhtä kaunis kuin kuvittelin!

laurar kirjoitti...

Mulla on ollut IK Trelliksen kohdalta auki ja kerä Fleece Artistia siinä päällä jo monta päivää, mut en oo vaan tullut tarttuneeksi hommaan. Jään jännityksellä odotteleen jatkoa, josko mäkin vihdoin saisin toimeks :)

uhoava gnu kirjoitti...

Kaunis huivi!
Minäkin olen pohdiskellut noita puikonpäitä - luulin ettei se ketään muuta vaivaa. Ihan sukkiakin kutoessa sen huomaa, että pitsiä on hankalaa tehdä, jos kärjet ei ole terävät.

Anonyymi kirjoitti...

Todella kaunis toukka, perhonen tulee olemaan ihana! Olen itse ihaillut mallia, ja suunnittelen kyllä tulevaisuudessa tekeväni sen.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä yksi syy olla useammat pyöröpuikot: paitojen sovitukset...:)
pia

Marja A kirjoitti...

Kun suunnittelet sitä lankavaihtoa Kanadaan (kai se oli sinne?), niin Raijan aitta ( http://www.raijanaitta.fi/ ) tekee lankaa kotimaisesta pellavasta, esim. Wolli villapellavalanka on tutustumisen arvoista.

Arteeni kirjoitti...

Kiitos kaikille! Marja V:lle kiitokset tuosta pellavavinkistä, muille tiedoksi ettei Trellis-toukka ole tänään edennyt lainkaan ja Lauralle notta toi Feece Artist olis Kanadalaista lankaa, joten voisitko sanoa mielipiteesi ko. langasta... laitanko sitä ostoslistalle kanadaan??

Kaikille muillekin erikseen mainitsemattomille vilkutuksia!