13.4.06

Sisältä juokseva lankakerä

Olen kovin haaveillut kerimiskoneesta. Äidilläni on sellainen ja hän tarvii sitä harvakseltaan mutta tarvii kuitenkin. Välimatkaa on 6 tuntia, joten eipä tuota kovin tule lainailtua. Uusi laite maksaa halvimmillaankin kai noin 40€ eikä käytettyjä ole juuri tarjolla...tai niidenkin hinnat nousevat pilviin. Neulontalistalla tuli jossain vaiheessa puheeksi sisältä juoksevat lankakerät itse kerien ja jonkin linkin perusteella hoksasin että mistä on kyse. Siitä lähtien olen kerinyt kaiken ilman konetta. Eikä ole mitään ongelmaa!! Se on yhtä nopeaa kuin perinteisenkin kerän tekeminen, kerä pysyy paikallaan neulottaessa eikä vaella ympäri lattiaa imaisten pintaansa jokaisen villakoiran ja lisäksi kerästä saa hiukan helpommin pehmeän niin, ettei lanka heti tukahdu ja kovetu. Vinkkien mukaan kerä on kätevä tehdä esim. kynän ympärille, mutta minusta se on aivan liian ohut sen kerän ilmavuuden kannalta. Ja muutenkin, aloitus on nopeampaa jonkin paksumman ympärille. Kokeilin rullalle käärittyjä aikakausilehtiä aikani, mutta lanka aina tuon tuostaankin tarttui kiinni siihen rullan reunalta repsottavaan lehden reunaan. Tuorekelmun tai folion rulla on osoittautunut tähän astisista kokeiluista kaikista parhaimmaksi; se on sopivan levyinen ja sen pinta on luikas eikä reunassa ole mitään mihin lanka tarttuisi keriessä. Tässä kuvasarja pienen jämälankakerän syntymisestä:
Lopussa siis puristan kerän vielä "kasaan", jotta keskelle jäänyt reikä katoaa ja kerästä tulee ilmava. Kerän pinnalle jäävän langan pään voi lätkäistä kiinni vaikka maalarinteipillä, jossa lukee langan nimi, niin vuosien päästäkin on vielä tiedossa että mitä mikin jämälanka on. Lähes teippi kuin teippi lähtee hyvin irti langasta, kunhan nyt ei valitse mitään ihan mahdotonta liisteriä, joka pilaa koko lankakerän!

Edit: EI MAALARINTEIPPIÄ!! Se jämähtää kiinni lankaan tai lanka siihen... enkä kyllä ole varma muistakaan teipeistä kun ei ole pidempiaikaista testausta, joten jokainen viimeistelee kerän niin kuin itse parhaaksi näkee ja omalla vastuullaan!. Itseasiassa aikaisemmin olen itsekin aina laittanut kerän kiinni jonkinlaisella vetosolmulla, siksi minulla onkin pieniä tuntemattomia langanjämiä jämäkorissani...

Tässä n. 90 g seiskaveikkaa muuttamassa mummulleni saapassukkaraidoiksi. Se siis tulee olemaan näiden jämien kohtalo.


Ja tässä pari ikuisuuskerää kaapistani. Ehei... kuvassa ei siis ole mikään harakan pesä, vaan Novitan miragea, josta tein jokunen vuosi sitten miljoonia hapsuhuiveja. No okei, kyllä niitä likemmäs kymmenen tuli tehtyä... ;-) Nämä muuttavat myös mummulleni, sillä minulta on mennyt motivaatio näihin lankoihin jo ajat sitten.

Hyvää pääsiäistä kaikille! Tää lähtee nyt viemään noita lankoja Oulunlääniin, ottaa mukaansa aloitetun alpakkapipon Siljalle (muutama sentti on jo puikoilla), Trellis-toukan ja The Frost and Ice shawlin. Yleensä jos jätän käsityöt kotiin, niin silloin olisi vaikka kuinka aikaa neuloa... mutta nyt kun otan niitä useammankin, niin todennäköisesti ne palaavat samassa tilassa kotiin kuin ovat tälläkin hetkellä. Toivotaan kuitenkin että minulla on pääsiäisen jälkeen jotain raportoitavaa!

7 kommenttia:

Riksu kirjoitti...

Iloista pääsiäistä!

Anonyymi kirjoitti...

Öh, älkää missään nimessä käyttäkö maalarinteippiä tuohon tarkoitukseen: kyllä se lähtee oikein mainiosti irti ensimmäiset kaksi kuukautta. Sen jälkeen a) teipin liimat jämähtää lankaan kiinni b) koko teippi jämähtää lankaan kiinni...

Arteeni kirjoitti...

Kiitos vinkistä, editoin heti tekstiä!

Totta, maalarinteippihän jämähtää seinäänkin kiinni niin ettei sitä saa irti kuin hiomakoneella... *dummy minä*

Tuulia kirjoitti...

jossain blogissa ihan vasta joku oli laittanut sen keran muovipussin sisalle, missa se lanka siita keran paalta ei paase purkautumaan niin helposti. Ehka sita vois kayttaa tuohon arkistointiin myos, paitsi etta villalanka ei kai kauhean pitkasta sailytysajasta muovissa tykkaa.

Mie teen sen sisalta juoksevan keran paksun merkkaustussin (Sharpie) ymparille, sen sisalta tulevan paan saa siihen pidikkeeseen, mika on korkissa, ja sen kynan varsi on tarpeeksi paksu (vahintaan 1,5 cm) niin etta kerasta ei tule kamalan tiivis eika se lanka jaa sinne sisalle takkuun.

Unknown kirjoitti...

Minä olen kerinyt ihan vain peukun ympärille niin, ettei toiseen päähän kerää tulee reikää lainkaan. Ihan siistinä ovat pysyneet. ALkuun pyöritin paksun puikon ympärille.
Pujotan pinnalla olevan langanpään muutaman langan välistä, niin se pysyy. Ja vyyhtien vyötteet olen taitellut pitkulaiseksi ja laittanut kerän sisälle reikään. Toimii kai vaikka kirjoittaisi langan tiedot paperilapuille.

Anonyymi kirjoitti...

Lisää ideoita: Jos käytät saumuria, ota ensi kerralla tyhjä lankahylsy tai -kartio talteen. (mikäsenniminytonkaan)
Itse kerin sisältäjuoksevat kerät sellaisen ympärille ja tykkään että se on kätevä.

Minna kirjoitti...

Minä kokeilin ekaa kertaa tuota kerimistyyliä paksun huopakynän päälle. Hyvä tuli. Kiitos muuten selvistä kuvista.