26.2.06

Pikkuprojekteja


Pyyherenksut
Lanka: Novita Samos, yhteispaino 34 g (jossa mukana 2 x 7 g:n henkselimekanismia)
Koukku: 2,5 mm
Malli: itse kehitelty


Koiran vaatteet
Lanka: Novita samos 17 g
Koukku: 2.5 mm
Malli: Omasta päästä, toteutettu vaapaavirkkauksena suoraan koiran päälle

Kas näin, tuli pari tuollaista jämälankaprojektia toteutettua eilisiltana. Ensimmäisenä nuo pyyhekoukut tai pyyherenksut, millä on pyyhkeen ripustamisen lisäksi myös tarkoituksena helpottaa pyyhkeiden tunnistamista: Ainolle vaaleanpunainen ja äidille lila. Perheen miehet ovatkin sitten tilanneet tuollaiset auton malliset, ei kuulemma kukkaset "kelpaa". Niitä täytyy ideoida hiukan enemmän. Käytännössä nuo on tehty niin, että virkatun kukkasen taakse on lisätty ripustuslenkki ja sellainen lasten henkselien kiinnitysmekanismi. Pyyhe laitetaan siihen henkselisysteemiin ja edelleen kukkasen ripustuslenkistä pyyhenaulakkoon roikkumaan. Käytännössä nämä ovat aivan loistavia, puhun aikaisemmasta kokemuksesta, sillä pyyhkeiden "pesuohjerenksut" tapaavat pettää jo muutamankin käytön jälkeen.

Lisäksi tuunasin hiukan tuota Ainon pikku hauvaa, joka oli aika uhmaavan näköinen. Noilla hempeillä vaatteilla koiran luonnekin kesyttyi kulkukoirasta sylihauvaksi. Ne ovat virkattu samoista Samoksen länkajämistä ja nyt tuota lankaa on niin vähän jäljellä ettei se taida riittää kuin korkeintaan jonkin pikkuprojektien koristekirjontaan. Olettekos muuten hoksineet, että samoksesta saa hyvin käytettyä vain osan säikeistä esim. kirjontaan tai vaatteiden osien yhdistämiseen; saumoistakin tulee huomattavasti mukavammat kun ei käytä koko langan vahvuutta, eikä tule ongelmia erilaisen langan käytöstä.

Ainon nimi on nyt hiukan vaakalaudalla. Se nimi on (toisen nimen kera) ollut meillä jo valmiina vuosilta 2002-2003, eli esikoisen odotusajoilta. Nyt kuitenkin tuo Aino -nimi on niin kovin suosittu, että nimikaimoja (tai kokonimikaimoja) löytyy varmasti tosi paljon. Ruusunnuppusta tarkastellessa ja tutkiskellessa olisi pari hiukan paremmin piirteisiin sopivaakin nimeä, let's katsotaan, että mihin tässä seuraavien viikkojen aikana päädymme.

Edit: Ohjeentynkää virkatuille kukkasille / pyyherenksuille

Huom. olen tehnyt näitä kukkasia ilman ohjetta jonkinlaisena "ajatuksenvirtatyönä", enkä ole kukkaa suunnitellessani ajatellut laisinkaan ohjeen kirjoittamista. Osa työvaihesta voi siis olla hyvinkin epäloogisia kokeneemmalle virkkaajalle. Suokkaatte kuitenkin ymmärryksenne tällaiselle "aloittelijalle" ;-)

1. Tee aloitussilmukka ja virkkaa viisi ketjusilmukkaa (= yksi pylväs + 3 ketjus.). Kierrä langan alkupää sormen ympäri pieneksi renkaaksi ja virkkaa siihen renkaaseen *yksi pylväs ja kolme ketjusilmukkaa*. Jatka kunnes pylväitä on yhteensä 6, tee 3 kjs ja yhdistä kiinteällä silmukalla ensimmäiseen "pylvääseen". Kiristä keskirengas langan aloituspäästä vetämällä, solmi tai päättele jottei keskirengas pääse löystymään myöhemmin. (Tätä langanpäätä voit käyttää myös kukan kiinnittämiseen johonkin neuleeseen, käsityöhön tai muuhun taustaan.)

2. *4 ketjusilmukkaa, kiinteä silmukka edellisen kierroksen pylvääseen* toista koko kierroksen ympäri.

3. *5 ketjusilmukkaa, kiinteä silmukka edellisen kierroksen kiinteään silmukkaan* toista koko kierroksen ympäri.

4. Siirry piilosilmukoilla ensimmäiselle kierrokselle ketjusilmukkakaareen, tee siihen *kiinteäsilmukka, puolipylväs, 3 pylvästä, puolipylväs ja kiinteä silmukka*, toista jokaiseen kierroksen ketjusilmukkakaareen.

5. Siirry piilosilmukoilla toiselle kierrokselle ja tee jokaiseen ketjusilmukkakaareen *kiinteä silmukka, puolipylväs, 5 pylvästä, puolipylväs ja kiinteä silmukka*.

6. Siirry piilosilmukoilla kolmannelle kierrokselle ja tee jokaiseen ketjusilmukkakaareen * kiinteä silmukka, puolipylväs, 7 pylvästä, puolipylväs, kiinteä silmukka*

Nyt kukka on valmis, päättele lanka jos käytät kukan koristeeksi tällaisenaan.

7. Siirry piilosilmukoilla kukan taakse ja tee noin 12-15 silmukan ketju, kiinnitä pää ketjun alkupään viereen ja vahvista koko ketjun ympäri kiinteillä silmukoilla (about 20 tai enemmän). Päättele lanka ja jätä pitkä langanpää, jota käytät henkselinipsun kiinnittämiseen tähän "renksuun". Huom. henkselinipsua ei kannata kiinnittää kukkaan, vaan nimenomaan ripustusrenkaaseen, jottei kukka veny pitkulaiseksi pyyhkeen painosta. Itse kukka on siis vain koristeena ja renksu+nipsu pyyhkeen kiinnittämistä varten!

Pahoittelen jos ohjeeseen tuli virheitä, kirjoittelin tämän ohjeen ulkomuistista valmista kukkasta vilkuillen. Yritän jossain vaiheessa tehdä itsekin kukan tätä ohjetta käyttäen (enkä ajatuksen virtana ulkomuistista) ja varmistaa että kaikki tuli oikein. Jos huomaat jonkin virheen, niin ilmoittaisitko ystävällisesti siitä vaikka tämän postauksen kommenttikentässä, kiitän ja kumarran. - Sia -

4 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Tosi hyvä idea tuo pyyherenksujuttu! Mä en vaan nyt saa päähäni että millaista kiinnitysjuttua tarkoitat, mutta ehkä mä keksin tässä vielä, kun saan päiväkahvit juotua :D

Mun mielestä Aino on todella kaunis nimi. Kannattaa miettiä myös sitä, että miten tärkeä se Aino-nimi on just teille. Esim mä olin päättänyt jo kasiluokalla, että jos joskus saan tytön sen nimeksi tulee Melinda Michelle. Ja se oli mulle niin tärkeä juttu, että vaikka mun yks kaveri oli vuosi aiemmin kastanut tyttönsä Melindaksi,en antanut häiritä, vaikka kaverin mielestä mun olisi pitänyt keksiä jotain muuta. Ja hyvä näin, en osaisi kuvitella hälle muuta nimeä, kun aina on ajatuksissa ja puheissa ollut Melinda. Mutta nämähän tietty ovat hyvin henkilökohtaisia ajatuksia, kerroin vaan omat kokemukseni.

koukuttaja kirjoitti...

Kiitos ihan tuhannesti ohjeesta ja vinkkauksesta blogissani! Mulle tuli heti noin kuussataatuhatta ideaa ja käyttötarkoitusta noita kukkasia varten!

Sia kirjoitti...

Susanna, pyyhe roikkuu sellaisessa klipsussa, millä henkselit kiinnitetään housun vyötäröön. Minulla ei ole hajuakaan, että mikä se voisi olla nimeltään ;-) Kiitos myös nimikommentista, tuo Aino nimi taitaa edustaa meille hyvinkin paljon odotusta ja arvailua ja alusta lähtien on ollut selvää että nimi valitaan sitten loppupeleissä lapsen mukaan. Nyt siis tuntuu että nimen yleisyyden lisäksi pienenä miinuksena on se, ettei ruusunnuppu ehkä olekaan se Aino, minkä mielikuvan olemme hänestä saaneet ennen kuin olemme päässeet näkemään... Pari muuta nimivaihtoehtoa ovat myös erittäin kauniita ja lapselle hyvin sopivia. Jos nimi vaihtuu, niin uusi nimi tulee vain alkuperäisen nimiyhdistelmän eteen. Aika näyttää, vielä on yli kuukausi aikaa pohtia nimiä joka kantilta ;-) Melinda on kaunis nimi, ja on varmasti tosi ihanaa kun on voinut pitää sen nimen mikä on aina ollut itsestään selvyys!!

Koukuttaja: Eipä kestä! Minäkin olen sellainen (piilo)söpöstelijä, että voisin noita kukkasia liitellä vaikka mihin töihin. Onneksi nuo ovat aika nopeita tehdä!

Jaana kirjoitti...

Ihana ohje tuo kukkarenksu. Hauskanen sanakin sillä nimenä =0)

Pitänee koettaa tuollaisen tekemistä joskus.