13.11.05

Lankakorin sisältöä

Huih, innostuin vilkaisemaan käsityökoriini, kun muistelin että minulla olisi useammatkin pyöröpuikot... ja löytyihän sieltä mm. kolmet pyöröpuikot, neljä virkkuukoukkua, kahdet pitkät puikot ja paljon kaikkea muuta neulejuttua, mm. kadoksissa olleet pikkusakset. Innostuinkin sitten samalla käymään läpi korin sisällön, ja yllätyksekseni huomasin etten olekaan sellainen hamsteri kuin luulin. Täysin käyttämättömiä varmuuden vuoksi ostettuja lankoja oli oikeastaan vain yhdet. Kaikki muut oli oikeasti ostettu jotain tiettyä varten, lähes kaikista oli aloitettu jotain, ehkä purettu ja vaihdettu suunnitelmaa tai jotain vastaavaa... ja keskeneräisiä töitä löytyi aika monta. Myös kasausta vaille valmiita oli ainakin kolme. Tässäpä jotain "aarteita".


HAMSTRATTUJA LANKOJA:

Ne ainoat "ehkä joksikin puseroksi" -tulevat langat, kahdeksan oranssia, yksi vihreä ja yksi punainen kerä Novita Softya. Katsotaan että mitä niistä tulee ja koska... sekä kirppislöydöt, jotka mitä todennäköisimmin ovat ohutta villalankaa. Niillä olen ajatellut kokeilla värjäämistä, eipä ainakaan kovasti harmittaisi vaikka tulos ei onnistuisikaan. Nyt olen myös alkanut haaveilemaan niistäkin jotain huivia (HULLU!!, eikö noita ala olla jo tarpeeksi??).





VIIMEISTELYÄ VAILLE VALMIIT TYÖT:


Viimeistelyä vaille lähes valmiita töitäkin löytyi jokunen. Mm. possun punainen spagettiolkaiminen toppi Novita Tennesseestä, malli omasta päästä, ideapohjana jokin vastaavahko malli jossain käsityölehdessä, vain langat päättelemättä ja olkaimien toinen pää kiinnittämättä.

Tuntemattomasta luonnonvalkoisesta langasta tehdystä vauvan palmikkoneuleesta puuttuu vain napit olkapäiltä sekä lankojen päättely.

Tuosta valkoisesta asusteesta piti tulla minulle johonkin kauas tulevaisuuteen (nyt siis jo menneisyyteen), ajattelin että se olisi kaunis morsiuspuvun lisänä olkapäiden suojana viilentyvän kesäillan lämmikkeenä. Noh, reunat rullaantui, kiinnitys puuttuu ja enhän minä itselleni vitivalkoista laittanut, vaan kerman valkoista. Tärkeä juttu tuo valkoisen sävy! (Lanka Lammy Angorette).

Viereisestä paidasta piti tulla kiva kirjava neule pojalleni, mutta poika taisi kasvaa jo alta pois...Kaikki osat ovat yhdistämistä vaille valmiina. Lanka Novita Hippy.


SELKEÄSTI KESKENERÄISET TYÖT:

Tällä hetkellä "autotyönä" minulla on mustan pienen iltalaukun tekele. Helppoa jatkaa aina siitä mihin on jäänyt ja työmatkakin menee ihan hujauksessa.

Tämä Novitan Tennessee -kasa edustaa jo toista sukupolvea. Jossain käsityölehdessä oli tosi kiva ja nuorekas leveähelmainen lyhyt kesähame, sellaisen tein, mutta ohhoh kun tulikin tönkkö hamonen noin paksusta langasta. Purkuun meni ja ajattelin kokeilla saman tyyppistä neulomalla. Vyötärökappaletta on tehty jo jonkin matkaa, kohta olisi ollut tarkoitus aloittaa reikäneule, mutta kaskas... into tuollaiseen hameeseen on tainnut jäädä historiaan. Mikäli olen oikeassa, siirtyy tuo tekele jossain vaiheessa kolmannelle asteelle, entinen pitää vain purkaa ja tilalle idoida jotain uutta.


Novitan Jumbo -langasta olen tehnyt oikein hartaudella tuota viereistä neuletakkia. Minusta siitä oli tulossa niin maan mainion ihana neuletakki, etten tahtonut edes oikein raskia neuloa sitä. Niinpä se sitten onkin jäänyt taustalle, ilman hihoja... alkuperäisten laskujeni mukaan langan pitäisi niihin vielä riittää. Napit voisi tehdä itse jostain massasta, tai jos löytyisi isot puiset napit niin nekin voisi käydä. Joka tapauksessa vaa'an näyttämän on pudottava kymmenen kiloa jopa tätä raskautta edeltävästä painosta, että voisin tuon tekelen laittaa valmiina päälleni. Malli on jälleen omasta päästä, ja koska tuosta tulee tosi paksu neuletakki, niin olen kasannutkin sen jo ilman hihoja sovitusta varten. Malli on silloiselle kropalleni tyköistuva, nyt ei sopisi edes kiinni.

Onkohan meidän lähikaupan valikoimiin kuulunut ennen jokin Lammy -lanka, kun tämäkin tekele perustuu siihen. Lanka on erittäin pölyävää ja olenkin tainnut haudata sen osin allergisten aivastusten ja nenänniistojen vuoksi. Ehkäpä sitä voisi joskus edistääkin kun olen saanut nenäsumutteen tähän yliherkkyysnuhaani. Mutta missä on tuon neuleen kaula-aukko?? Mikähän idea tuossa on ollut, tuskimpa se vahingossa on jäänyt tekemättä.


Omasta neuletakista ja mieheni palmikkoneuleesta (Novita: 7 veljestä) tähteeksi jääneistä grafitin harmaista langoista aloitin slipoverin pojallemme, tuostakin on kolli kasvanut ulos jo ajat sitten ja siitä huolimatta takakappale puuttuu vielä. Malli on täysin omasta päästä.



Jälkimmäisellä jenkkien matkalla (2002)aloitin tämän päiväpeiton tekemisen Finlan kalalangasta, koossa on noin 60 palaa, ehkä 1000 puuttuu vielä ;-). Jännää, että sain virkkuukoukun lentokoneeseen vaikka muuten oli ihan järjettömän tiukat turvatarkastukset ja kaikki epäolennainenkin takavarikoitiin.







Novitan Kotiväki lankaa korallin punaisena ja persikansävyisenä minulle on jostain syystä kertynyt ihan järjettömät määrät, en edes muista että mistä ja miten, mutta jollain tapaa ne on kytköksissä pariin neulekoneen raatoon, jotka ostin halvalla jonkin ompelukoneliikkeen varastosta pois. Niistä onkin sitten tullut tehtyä mitä milloinkin. Vasemmalla on jonkin topin tai paidan aloitus, ihan kiva reuna mutta toimineekohan tuo käytännössä. Vasemmalla on toinen tekele, puolta numeroa suuremmilla puikoilla, mutta koska en todennäköisesti saa koskaan molempia valmiiksi, niin voisikohan sitli ajatella että toisesta tulisi etukappale ja toisesta takakappale... tai sitten nämäkin lähtee purkuun ja langat vaikka myyntiin... Ja kappas, onhan tuosta tullut virkattuakin melkein valmis toppi. Hiukan on lähtenyt purkaantumaan, mutta pienellä vaivalla tuonkin saisi valmiiksi, spagettiolkaimet ovat varmaan olleet alkuperäinen ajatukseni. Näille kaikille taitaa olla yhteistä omasta päästä tehty ideointi, vaikka mallineuleet tai virkkausmallit olenkin varmasti jostain lainannut.


LISÄÄ LANKOJA, LANKOJA, LANKOJA...

Ja ainakin tämän verran sitä Novitan Kotiväkeä on vielä noiden keskeneräisten töidenkin jälkeen:

Nämä ihanaiset langat ovat tarttuneet mukaani jostain rakennusmessuilta, ne ovat paperilankaa muistuttavaa pellavalankaa (muistaakseni) ja kassiksi olen ne ideoinut. Toppikin voisi olla oikein kiva, en vain ole ehtinyt/raaskinut niistä mitään aloittaa.

Nämä omenan vihreät Novitan Tenneseet ovat tulevaa vauvaamme ajatellen, ne on ostettu jo ennen kuin sukupuoli varmistui mutta halusin odottaa haalarin (tai vastaavan) tekemistä sen aikaa että tietäisin käyttääkkö ribbineuletta vai jotain pitsikuosia. Nyt siis on mahdollisuus myös sen pitsineuleen ideointiin ja tällä hetkellä nämä ovatkin (ajatustasolla) muotoutumassa kivaksi A-linjaiseksi neuletakiksi ja housuiksi, sekä pieneksi vauvan torkkupeitoksi. Kotiväki -lanka on ajateltu tehosteeksi ja esim. reunojen huolitteluun tms.

Tämän verran on jäljellä Novitan Kid Mohaireja, joita ostelin Saritalta ja Ziinalta. Osa noista on jo "varattu" jotain tiettyä huivia varten, mutta harmaat, vihreät ja pinkit hakevat vielä itseään. Mustasta tulee minulle kietaisuneule.

Nämä mustat tuntemattomat langat tulivat noiden Kid Mohairien mukana, niistäkin voisi tulla minulle jokin neuletakki? Kenties joo...

Nämä värikkäät langat olivat askartelukaapissa, ihan kivoja säväyksiä noista saa mm. lasten kortteihin ym. Siirsin ne nyt kuitenkin lankakoriini.

Nämäkin edustavat aiemmin mainittua Lammya, kyseessä on jokin samettilanka jonka olen hommannut paita varten, jota olen aloittanutkin monta monituista kertaa, mutta en ole kuitenkaan syystä tai toisesta tehnyt valmiiksi. Lukemattomien aloitusten ja purkamisten jälkeen ideoinkin siitä jo rastapipoa idiot cord -tekniikalla. Pötkylöitä on tehtynä jokunen, mutta niinköhän noista koskaan mitään tulee...

Ja virkkauslankojakin löytyi; ruskeasta olen ajatellut toppia, hopeinen on ihan yllättävä löytö (missäköhän mielentilassa olen sen ostanut??), persikat on jostain teinivuosilta ja ne on ostettu jostain matonkudemyymälästä Oulunläänistä, valkoisista on osa päiväpeiton tekelettä varten, osa mitä lie... Missäköhän ne päiväpeiton valmiit ruudut onkaan, niitäkin pitäisi olla noin viitisen kymmentä, malli on todella sievä pikkupikkupiperrys -malli.

Ja tämän verran löytyi ihan silkkää sälää, yllättävänkin vähän! Novitan Teddyt ovat jäämistöt omastaneulepaidastani, noista punaharmaista Novitan langoista olen tehnyt lukemattomia hapsuhuiveja aikaisempina jouluina (useita eri sävyjä), Tahitista olen virkannut jonkin topin joka on mennyt kirppikselle ajat sitten, tummista Tennessee -langoista minulla on kiva toppi, joka on neulottu niin että on tehty aina ylimääräisiä langankiertoja jolloin silmukoista on tullut pitkiä... Ja vauvalankojan kirjo on laaja, kerän jämien nimetkin (ja ehkä laadutkin) ovat vaihdelleet vuosi vuodelta ja itse tekeleet ovat kadonneet maailmalle tuttavapiiriin syntyneiden vauvojen myötä. Kaikkia langoista en silti edes itse tunnistanut...

LÖYTÖJÄ:

Tällaiset suloiset vauvan tossutkin löysin. Koko on aivan vastasyntyneelle, malli on puhelimen välityksellä minun mummultani. Taidetaankin laittaa nämä seuraavalle syntyvälle poikavauvalle, mutta sitä ennen mallin toteuttamista on kokeiltava uudelleen, jottei minun ainoat kappaleet (ja ohjeet) katoa maailmalle!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Jotenkin lohduttaa tieto, että en ole ainoa... Nyt on mennyt kaksi viikkoa, etten oo saanut itseäni niskasta kiinni ja kursinut kokoon lapsen villatakkia. Miten se voi olla niin vaikeeta?? mä kyllä teen, mutta sitten kun pitää yhdistää ja päätellä, neuleet jää kesken jopa vuosiksi..Saisikohan tähän lääkityksen?