14.11.05

Mallitilkku

Eilinen menikin tehokkaasti pipon tekemiseen ja lankakorin inventaarioon + raportin kirjoittamiseen tänne. Illalla ehdin enää aloittaa niistä kirpparilangoista kevät-huivin... Lanka on tosi ohutta, joten 2,5 koon puikotkin olivat hiukan reiluhkot, mutta se oli ajatuskin että reikäkuvio tulee hyvin esille. Neuloessa kuitenkin näytti siltä, että kuviosta tulee ihan järjettömän ryppyistä, joten en uskaltanutkaan jatkaa huivia isommaksi ilman pientä testausta. Päättelin huivin, räpsäsin siitä kuvan ja kastelin sen ihan litimäräksi. Tuossa ensimmäisessä kuvassa mallitilkku onkin heti päättelyn jälkeen, niin suoraksi leviteltynä kuin kuunaan oli mahdollista, jälkimmäisessä se on kuivumisen jälkeen (en käyttänyt edes nuppineuloja apuna pingoituksessa, tilkku tasottui tosi hyvin jo pelkästään taputtelemalla ja hiukan nykimällä). Aika kiva muodonmuutos, eiköhän tuon perusteella uskalla joskus tehdä ihan isonkin huivin. Pesussa karanneiden hajujen perusteella kyseessä on tosiaankin villa, enkä usko että mukana olisi lainkaan keinokuituja, mutta milläs sen selvittää??


Tässä vaiheessa olisi varmaan paras alkaa selvittelemään värjäysmahdollisuuksia. Mieluiten värjäisin esim. valmiin huivin vaikka luumun sävyiseksi (ei tarvitsisi olla tarkkana langan menekin kanssa eikä jäisi jämälankoja), mutta perinteisin tapa lienee värjätä langat jo vyyhdellä... Kasvivärjäyskin olisi hienoa ja muistaakseni jollain seitikillä taisikin saada sellaisen luumun sävyisen, ehkä silti tyydyn ostoväreihin.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Sia kirjoitti...

No advertising, please!

Ei mainoksia, kiitos!!

Sahrami kirjoitti...

Polttotestillä saa jonkinlaisen hajun koostumuksesta: villa haisee palaessaan käryävälle hiukselle, keinokuitu palaa yleensä sulaen, eli palaneen langan päähän jää kova möykky. Puuvilla ja muut kasvikuidut (myös muuntokuitu viskoosi) taas palavat nopeasti tuhkaksi ja no, tuoksuvat palavalle...

Kristel kirjoitti...

Sia, kannattaa pistää kommenttiosioon tekstitunnistus päälle tuolta bloggerin asetuksista. Se karsii noita mainosautomaatteja.

(Blogin asetussivulta settings -> Comments -> Show word verification for comments.)

Sia kirjoitti...

Kiitos neuvoista sahrami ja kristel!! Toivottavasti turhat mainokset loppuu tähän.

Langasta en kyllä päässyt vielä varmuuteen. Noh, se nyt on selvää että siinä on villaa ja paljon onkin, sillä tuskin kukaan asentaisi sitä nimenomaista tiettyä hajua (joka vapautuu langan kastuessa) tekokuituihin. Polttamallakin langasta lähti tosiaan samantyyppinen käry kuin jos olisi hiusta poltettu, ritisi ja rätisi samaan tyyliin aikast iloisesti ja pieni kolmin-nelin kerroin ollut lankanippu paloi pieneksi möykyksi. Siitä en sitten ottanut selvää, että oliko enempi sulamista vai onko tuo vain rasvaisille luonnonkuiduille tyypillinen tapa palaa... Mytty kuitenkin mureni sormien välissä ihan murusiksi, joten tuskimpa se nyt ihan tavan sulamistakaan oli. Olettelen siis yhä, että lanka on silkkaa villaa.