17.4.07

Heeellllpp!! Apua!

Taannoiselle muutaman viikon lomareissulleni otin mukaan pussillisen lankaa (mm. regia silkkiä kallopipoa varten, huopuvaa "karkkilankaa" tumppuihin, yksisäikeistä käsinvärjättyä ruotsalaista villaa Trellikseen). Suurin osa kassin sisällöstä oli erivärisiä Dropsin alpakoita, joista olin jo jonkin aikaa haaveillut neulovani alpakkaisen raitaneuleen.


Neuloin pienen mallitilkun, laskin silmukat, kastelin, kuivasin ja laskin silmukat uudelleen. Suunnittelin päässäni neuleen perusmuodot (pitkä helma jossa pykäreunus, V-kaula-aukko ja suht istuvat hiukan trumpettimalliset hihat. Neuloin miehustan pyöröillä (harmi että suljettu neule vetää hiukan sivusaumat kierteelle, mitenkäs tämä olikaan vältettävissä?) ja vaihdoin väriä lähes summittaisesti. Violettia ja vihreää lankaa oli kaikista eniten, joten pyrinkin käyttämään niitä eniten, petrooli ja pinkit ovat lisätehosteina.


Sain koko miehustan valmiiksi ja se istuu päällekin ihan mukavasti (kaula-aukon aion viimeistellä violetilla). Sitten aloitin hihoja. Pöh. Siihen loppui neuleen eteneminen ja nyt se onkin ollut jo kuukauden jäähyllä mököttämässä muovipussissa viimeisessä kaapissa. Inspis vain loppui.

Olisin kovasti halunnut neuloa hihat yhtä aikaa, mutta, mutta: Jo pelkästään miehustan viiden lankakerän pitäminen selvillä oli aika tuskaisaa, veikkaisin että 10 langan pitäminen järjestyksessä olisi lähes mahdotonta (viis väriä per hiha, joista kolme väriä tulisi vain yhdestä kerästä). Yksitellen tehtynä tuollaisen sekoraidoituksen toistaminen olisi yhtä kerrosten laskemista, samalla pitäisi muistaa huolehtia kavennuksista ja levennyksistä. Miten siis tekisin hihat? Miehustaan lankaa meni yhteensä vain reilut 180 g, Violettia on jäljellä vajaa 200 g, vihreää reilut 150 g, muita vajaat kerälliset. Voisin siis tehdä hihat vähemällä värityksellä, mutta onko sekin sitten ihan nuijjaa, kun esim. pelkkä violetti ei taida riittää reiluihin hihoihin, ja miltä lopputulos sitten näyttäisi kun miehusta on raidallinen... Tai miltä näyttäisi eriparisekoraidalliset hihat? Tai tuleeko raidallisista hihoista yleensäkin liian levottomat raidallisen miehustan kera...?

Neulomisinspistä laski sekin, että reunan pykäreunus nousee pystyyn. Auttaakohan pingoitus ja muut kikat siihen, vai tuleeko se olemaan ikuinen ongelma?
Musta tuntuu, että tässä alkaa olla mörvelöainesta; pitäiskö purkaa heti vai yrittää vielä sinnikkäästi?

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

neulot samalla puikolla kummankin kappaleen,mutta laita kummankin kerät ohuenman puikon läpi. on helppo kääntää eikä tule niin sotkua .olen kokeillu toimii kyllä mutta tarvitsee vähän harjotusta. terv.päivi

särmä kirjoitti...

Tää on varmaan ihan huono idea, tai siis onkin, mutta miten ois, jos toinen hiha olisi yksivärinen vihreä ja toinen violetti. Saattaa tosin olla liian hullutteleva.

Kimalainen kirjoitti...

Eipä minulla ole hyviä vinkkejä, mutta pakko sanoa et ihanan värikäs.

Sia kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Päivi, tuo kikka kuulostaa ihan hyvälle! Tosin ajattelin neuloa hihat suljettuna pyöröillä (magic loop kahdelle suljetulle neuleelle), jolloin myös ne keräpuikot voisi kiertää aina ympäri samalla kun tulee uus kerros neuletta... ongelman aiheuttaa vain nuo pinkit ja petrooli kun niitä on vain yhdet kerät eli lanka juoksee sekä sisältä että päältä....arrgggh, menee aivot solmuun ;-)

Särmä, voi tosiaan olla hiukan turhan hullutteleva ajatus... pistän kuitenkin korvan taakse =)

Kimalainen, kiitos. Minäkin pidän noista väreistä, saas vaan nähdä että tuleeko tuosta käyttökalua...

pohjis kirjoitti...

miulla ei ole mitään vinkkejä. :) Mutta ehdottaisin että teet tuon vain sinnikkäästi loppuun, hyvä siitä tulee! :)

Mari kirjoitti...

Tuli heti mieleen että toisen hihan pohjaväri vihreä, toisen violetti, ja sinne tänne raitoja mutta ei niin paljon kuin vartalo-osassa.

Ja keränhän kerii viidessä minuutissa kahdeksi keräksi :)

Jenni kirjoitti...

Toivottavasti et pura! Kerät tosiaan saa nopeasti jaettua kahtia ja sitten vain hihojen kimppuun oikein kunnoalla!

Palaga kirjoitti...

Tää idea voi olla ihan hullu, mutta esitän sen kuitenkin. Hihat muuten yksiväriset, mutta väriraidat toiseen ranteen yläpuolelle ja toiseen kyynärtaipeeseen. Pitäisi piirtää, jotta näkisi miltä se näyttäisi.

Krista kirjoitti...

Minä tekisin raitoija. Langat saa tälläisessä tapauksessa (kun ei tehdä kuvioita, joiden takia erivärisiä lankoja tarvitaan samalla kerrokselle) niin, että ainoastaan juuri käytössä oleva lanka on vapaana ja muut suljettuina omiin muovipusseihinsa. Eli jokainen kerä omaan pikkupussiin, pussin suu kunnolla kiinni mahdollisimman lähellä puikkoja. Aina kun väri vaihtuu, pitää setviä vain tämä käytössä oleva lanka ja pussittaa se. Tätä tapaa käytän varsinkin silloin kun kuljetan neuletta mukanani jossain.

Teija kirjoitti...

Teija äänestää raidallisen puolesta ! Hienot värit.Mitään vinkkejä mulla ei kyllä ole :)

Sia kirjoitti...

Ihania vinkkejä ja kommentteja kaikilta, kiitos! Tämä on ollut idearikas aamu, sillä pää tuntuu kerrankin suoltavan ajatuksia. Meinasin ensin kokeilla tehdä hihat yksivärinsenä jollain tosi simppelillä pitsineuleella, esim. 2 yhteen, lk, mutta lopputuloksesta tulisi varmasti tosi sekava. Violetti on yksi minun omista lempiväreistäni, joten siksi se on ajateltu neuleen "pääväriksi", eli sitä on helmoissa ja tulee kaulukseen. Päätin siis kokeilla tehdä hihat niin pitkälle yksivärisenä kuin pystyy ja jos näyttää että lanka käy tiukille, niin teen loppuosan (läheltä miehustaa) raidallisena. Tämä vois toimia. Puran sitten tarvittaessa nuo yksittäiset kerät kahdeksi ja kokeilen sitä pussikikkaa. Toivottavasti vielä tuo pystyynnouseva pykäreunus asettuu pingoituksessa!

Toinen tämän aamun ideoistani koskee tuota aiemmin esiteltyä helmikahvaa... olen keksinyt sille sopivan materiaalin: Paperinaru. Ehtona oli se että materiaali on löydyttävä omasta kaapista ja koska nuo helmikahvat ovat mielestäni aika kesäiset, en oikein lämmennyt huovutettavalle matskulle (se on minusta hiukan talvisempi, ja eipä sillä, kaappini huutaa tyhjyyttä sen osalta). Tekniikka on todennäköisesti virkkaus. Tekisi mieleni aloittaa heti, mutta yritän nyt ekka saada viimeisimmät keskeneräiset sukat pois puikoilta ;-)

Kiitos vielä kaikille =)